Oikeudenkäynti korkeimmassa oikeudessa
Korkein oikeus on ennakkopäätöstuomioistuin, ja valittaminen korkeimpaan oikeuteen edellyttää pääsääntöisesti valituslupaa. Ennakkopäätöksiä annetaan sellaisista kysymyksistä, joihin laki ei anna selvää vastausta. Ennakkopäätösten avulla ohjataan laintulkintaa ja sitä, että tuomioistuimet eri puolilla maata tulkitsevat lakia samalla tavalla.
Kun haetaan muutosta asiassa, josta valittaminen edellyttää valituslupaa, korkein oikeus ratkaisee ensi vaiheessa sen, myönnetäänkö hakijalle valituslupa. Jos valituslupa myönnetään, korkein oikeus ottaa myös itse pääasian käsiteltäväkseen. Jos taas valituslupahakemus hylätään, asian käsittely päättyy siihen ja alemman oikeuden tuomio jää pysyväksi.
Valitusluvan myöntämisestä päättää yleensä kahden jäsenen muodostama kokoonpano esittelijän valmistelun ja ratkaisuehdotuksen pohjalta. Jos valituslupa myönnetään, pääasia eli valituksessa esitetyt vaatimukset ratkaistaan yleensä kokoonpanossa, johon kuuluu viisi jäsentä. Korkein oikeus tekee pääasiaratkaisunsakin esittelystä, mikä tarkoittaa sitä, että esittelijä valmistelee asian ja osaltaan vastaa tehdystä ratkaisusta.
Valituslupahakemuksia saapuu korkeimpaan oikeuteen vuosittain lähes 2 000. Valituslupa myönnetään alle 10 prosentissa hakemuksista.
Korkeimmassa oikeudessa asia ratkaistaan yleensä kirjallisen aineiston perusteella. Korkein oikeus voi kuitenkin toimittaa suullisia käsittelyjä , joissa voidaan kuulla asianosaisia, todistajia ja asiantuntijoita sekä vastaanottaa muuta selvitystä. Suulliset käsittelyt ovat yleensä yleisölle avoimia.
Julkaistu 24.8.2022