Valituksen sisältö ja käsittely

Valituksessa, joka voidaan sisällyttää samaan asiakirjaan kuin valituslupahakemus, on oikeudenkäymiskaaren 30 luvun 6 §:n 2 momentin mukaan ilmoitettava:

  1. miltä kohdin hovioikeuden ratkaisuun haetaan muutosta;
  2. mitä muutoksia hovioikeuden ratkaisuun vaaditaan tehtäväksi; sekä
  3. perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa muutoksenhakijan on perusteltava, miltä osin ja miksi hovioikeuden ratkaisu on virheellinen. Muutoksenhakijalla on korkeimmassa oikeudessakin velvollisuus yksilöidä valituksessaan vaatimuksensa ja ne seikat, joihin hän valituksensa perusteina vielä vetoaa. Valituksessa voidaan viitata soveltuvin osin myös valituslupahakemukseen ja alempien oikeuksien ratkaisuihin. Valituksessa on hyvä pyrkiä tiiviiseen ja valituslupahakemuksen kanssa johdonmukaiseen esitykseen, joka kuitenkin on riittävän seikkaperäinen niiden perusteiden osalta, joilla muutosta haetaan hovioikeuden ratkaisuun.

Uusiin seikkoihin ja todisteisiin vetoaminen

Oikeudenkäymiskaaren 30 luvun 7 §:n mukaan muutoksenhakija ei saa vedota korkeimmassa oikeudessa muihin seikkoihin ja todisteisiin kuin niihin, jotka on esitetty alioikeudessa tai hovioikeudessa. Tästä on säädetty poikkeuksena tilanteet, joissa muutoksenhakija saattaa todennäköiseksi, ettei hän ole voinut vedota uuteen seikkaan tai todisteeseen alemmassa tuomioistuimessa tai hänellä on ollut pätevä aihe olla tekemättä niin. Jos uusiin seikkoihin tai todisteisiin halutaan korkeimmassa oikeudessa vedota, tulee hakemuksesta ilmetä siihen laissa säädetty peruste.

Valitusasian käsittely

Kun valituslupa asiassa on myönnetty, esittelijä jatkaa asian valmistelua valituksessa esitettyjen vaatimusten pohjalta. Viimeistään tässä vaiheessa valittajan vastapuolille varataan tilaisuus vastata valitukseen. Vastauksen sisällöstä säädetään oikeudenkäymiskaaren 30 luvun 11 §:ssä .

Korkein oikeus ratkaisee valitusasian esittelystä kokoonpanossa, jossa on viisi jäsentä. Jatkokäsittelyluvan myöntämisen edellytyksiä koskeva valitus voidaan kuitenkin ratkaista myös kolmen jäsenen kokoonpanossa, jos se on ratkaisusta yksimielinen. Periaatteellisesti tärkeissä kysymyksissä tai jos asiassa aiotaan poiketa korkeimman oikeuden aikaisemmin omaksumasta kannasta korkeimman oikeuden presidentti voi määrätä asian ratkaistavaksi vahvennetussa jaostossa (11 jäsentä) tai täysistunnossa (kaikki jäsenet).

Ratkaistessaan valitusasian korkein oikeus päättää myös siitä, julkaistaanko ratkaisu ennakkopäätöksenä. Ennakkopäätökset julkaistaan korkeimman oikeuden verkkosivuilla, ja ne löytyvät kattavasti myös Finlex-rekisteristä . Ratkaisuista, joita ei julkaista ennakkopäätöksinä, laaditaan lyhyt kuvaus, joka julkaistaan Finlexissä .

Valitusasian käsittely kestää valitusluvan myöntämisen jälkeen keskimäärin noin vuoden. Asian käsittely korkeimmassa oikeudessa kestää siis kokonaisuudessaan keskimäärin 16–18 kuukautta.

Julkaistu 24.8.2022