Poliiseille tuomio tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja vammantuottamuksesta

Julkaistu 15.4.2020

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut kaksi itäsuomalaista poliisimiestä 35 päiväsakon ja 30 päiväsakon suuruisiin sakkorangaistuksiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. KKO piti hovioikeuden ratkaisun osittain ennallaan.

KKO:n mukaan poliisimiehet olivat syyllistyneet tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen kaatamalla säilöönoton turvallisuustarkastuksen yhteydessä jutussa asianomistajana olleen miehen maahan ilman poliisilain mukaista voimankäyttöperustetta. Tilanteessa miehen lonkka meni sijoiltaan. Poliisit laiminlöivät velvollisuutensa hankkia miehelle lääkärinapua.

KKO katsoi poliisimiesten syyllistyneen virkavelvollisuuden rikkomisen lisäksi vammantuottamukseen.

KKO:n ratkaisun mukaan toinen poliisimiehistä oli lisäksi syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen käyttämällä kiinniottotilanteessa epäasiallista kieltä sivullisille puhuessaan.

KKO hylkäsi syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta ja vapaudenriistosta siltä osin kuin poliisimiesten oli väitetty ottaneen asianomistajan kiinni ilman lakiin perustuvaa syytä. KKO katsoi asiassa esitetyn selvityksen perusteella olleen mahdollista, että ennen kiinniottamista asianomistaja oli käyttäytynyt aggressiivisesti poliisipartiota kohtaan ja kuljetuksen aikana hakannut ja potkinut poliisiauton rakenteita.


Lisätiedot: Esittelijä Jukka Loiva, p. 02956 40735, jukka.loiva(at)oikeus.fi

Ratkaisu (R2018/120, 15.4.2020) on tilattavissa KKO:n kirjaamosta, puh. 02956 40050, korkein.oikeus(at)oikeus.fi

Sivun alkuun |