KKO: Kittilän kahdelle kuntapäättäjälle tuomio ns. laskutusjutussa

Korkein oikeus (KKO) tuomitsi kunnanhallituksen puheenjohtajan petoksen yrityksestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja kunnanhallituksen varapuheenjohtajan petoksen yrityksestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Kunnanvaltuuston varapuheenjohtajan osalta syytteet hylättiin.

Korkeimmassa oikeudessa tuomitut vastaajat olivat hankkineet lakipalvelua kunnan ulkopuoliselta asiantuntijalta ja vieneet palvelua koskeneen laskun kunnanhallintoon maksettavaksi. Lisäksi kunnanhallituksen puheenjohtaja oli asiantuntijan toisen kuntaan toimittaman laskun osalta tilannut asiantuntijapalvelua ja toiminut esteellisenä.

Lapin käräjäoikeus oli aikaisemmin tuominnut kunnanhallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan sekä kunnanvaltuuston varapuheenjohtajan petoksen yrityksestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Lisäksi käräjäoikeus oli tuominnut kunnanhallituksen puheenjohtajan virka-aseman väärinkäyttämisestä. Rovaniemen hovioikeus oli hylännyt kaikki syytteet.

Korkein oikeus katsoi, että tuomitut vastaajat olivat yrittäneet erehdyttää kuntaa maksamaan laskun, jonka maksamiselle kunnan varoista ei ollut perusteita. Lisäksi kunnanhallituksen puheenjohtaja oli osallistunut esteellisenä asian valmisteluun ja rikkonut virkatoiminnassa virkavelvollisuutensa tarkoituksenaan hankkia itselleen hyötyä välttyessään toisen laskun maksuvelvollisuudelta. Kunnanhallituksen puheenjohtaja tuomittiin 80 päivän ja kunnanhallituksen varapuheenjohtaja 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Siltä osin kuin asiassa oli kysymys kunnanhallituksen jäsenten, varajäsenten ja vs. hallintojohtajan päätöksenteosta asiantuntijapalvelun laskun maksamiseen liittyen syyttäjän valituslupahakemus hylättiin.


Lisätiedot: Esittelijä Pauliina Ratilainen, p. 02956 40054, pauliina.ratilainen(at)oikeus.fi
Ratkaisu (R2023/51,10.9.2024) on tilattavissa korkeimman oikeuden kirjaamosta, puh. 029 56 40050, korkein.oikeus(at)oikeus.fi.

Julkaistu 10.9.2024