KKO purki väärään ilmiantoon perustuneen tuomion

Julkaistu 13.12.2018

Korkein oikeus (KKO) on purkanut väärään ilmiantoon perustuneen tuomion sekä hylännyt syytteen raiskauksesta ja laittomasta uhkauksesta. Käräjä- ja hovioikeus olivat tuominneet syytetyn yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Helsingin hovioikeuden 2012 antamasta tuomiosta ehti kulua lähes viisi vuotta, kunnes väitetyn rikoksen uhrina ollut nainen otti yhteyttä tuomittuun mieheen ja poliisiin. Hän kertoi poliisille ja myöhemmin tuomioistuimessa, ettei tuomittu ollut tehnyt hänen syykseen luettuja rikoksia. Nainen tuomittiin käräjäoikeudessa väärästä ilmiannosta.

Mies haki tuomionsa purkua KKO:sta. KKO:n mukaan seikkoja, joihin miehen saama syyte oli aikanaan perustunut, ei jutussa saadun uuden selvityksen mukaan ollut tapahtunut ja miehen tuomio oli purettava. Nainen oli ollut väittämänsä rikoksen tapahtuma-aikana 16-vuotias.

Käräjä- ja hovioikeus olivat pitäneet keskeisenä syytteen puolesta puhuvana näyttönä naisen kertomusta, jota tuki muun ohella psykologin näkemys. Asiassa oli esitetty selvitys naisen ja miehen televalvontatiedoista, mikä osoitti heidän tavanneen tapahtumapäivänä vastoin miehen kiistämistä. Miehen työnantajan todistus oli puolestaan vahvistanut sen, ettei mies ollut ollut töissä tapahtumapäivänä. Miehen oikeudenkäynnissä antama kertomus siitä, että hänen ainut tapaamisensa naisen kanssa olisi tapahtunut hänen ollessaan työssä, ei siten ollut uskottava.

KKO ei ollut myöntänyt miehelle valituslupaa, minkä vuoksi hovioikeuden tuomio oli tullut lainvoimaiseksi.


Lisätiedot: esittelijä Minna Heikinsalmi, puh. 02956 40073, minna.heikinsalmi(at)oikeus.fi.

Päätös (H2017/174, 13.12.2018) on tilattavissa KKO:n kirjaamosta, p. 02956 40050, korkein.oikeus(at)oikeus.fi