Korkein oikeus täyttää tänään sata vuotta

Julkaistu 1.10.2018

Lokakuun 1. päivänä tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun korkein oikeus (KKO) aloitti toimintansa. Satavuotiaan tuomioistuimen työn- ja toiminnantäyteinen vuosi huipentuu Helsingin yliopiston juhlasalissa järjestettävään juhlaan.

Juhlan avaa KKO:n presidentti Timo Esko, puhujina ovat professorit Eerik Lagerspetz ja Mia Korpiola. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kunnioittaa tilaisuutta läsnäolollaan ja esittää tervehdyksensä. Musiikista vastaa pianotaiteilija Iiro Rantala.

KKO:n juhlavuotta on vietetty monin eri tavoin. Vuoden alussa KKO kokoontui juhlaistuntoon, ja sen jälkeen on keskeisille sidosryhmille järjestetty useita eri tilaisuuksia. Viimeisimpänä vuorossa oli tilaisuuksista suurin, avointen ovien päivä. Syyskuisena lauantaina KKO:n tiloihin ja toimintaan kävi tutustumassa huikeat 553 vierailijaa.

Sadan vuoden aika on ehtinyt tapahtua paljon. Korkein oikeus otti itsenäistymisen jälkeen ensiaskeleitaan kehittyäkseen sota-aikojen, jälleenrakennusajan, yhteiskunnallisten muutosten ja kansainvälistymisen myötä siksi itsenäiseksi ja riippumattomaksi tuomioistuimeksi, joka se tänä päivänä on.

- Vuoden 1980 lainuudistuksen myötä KKO:sta tuli ennakkopäätöstuomioistuin, ja sen merkitys maan oikeuskäytännön ohjaajana kasvoi. Nykyään KKO:n työskentelyssä on tärkeällä sijalla myös perus- ja ihmisoikeuksien sekä EU-oikeuden soveltaminen, luonnehtii KKO:n presidentti Timo Esko.

Merkkivuoden kunniaksi julkaistiin myös juhlakirja. Teokseen ’Lainkäyttöä läpi vuosisadan. Näkökulmia korkeimman oikeuden historiaan 1918-2018’ sisältyy kattava ja tiivis esitys KKO:n satavuotisesta historiasta. Sen ovat kirjoittaneet maamme eturivin oikeushistorian tuntijat, professorit Lars Björne (emeritus), Jukka Kekkonen, Mia Korpiola ja Heikki Pihlajamäki (teoksen toimittaja).


Lisätiedot: Kansliapäällikkö Tommi Vuorialho, p. 02956 40110, tommi.vuorialho(at)oikeus.fi

Presidentti Timo Eskon avauspuhe korkeimman oikeuden 100-vuotisjuhlassa Helsingin yliopistolla 1.10.2018

Tiedote 28.9.2018: Lainkäyttöä läpi vuosisadan — korkeimman oikeuden vaiheet julkaistu kirjana