Rikoksentekijän kuvan julkaiseminen Facebookissa loukkasi yksityisyyden suojaa – seurauksena sakkorangaistus

Julkaistu 10.7.2018

Korkein oikeus (KKO) on pitänyt ennallaan hovioikeuden tuomion, jolla rikoksentekijän kuvan julkaissut mies tuomittiin 40 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Mies oli saanut rikoksentekijän kuvan tämän avoimesta profiilista Facebookissa ja julkaissut sen Pedofilian uhrien puolesta -nimisessä ryhmässä. Kuvaan oli lisätty linkki MTV.fi-sivustolla olleeseen uutiseen, jossa kerrottiin rikoksentekijän noin neljä kuukautta aiemmin saamasta vankeusrangaistuksesta. Vankeusrangaistus koski törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

KKO puntaroi asiaa perusoikeuksina turvattujen yksityisyyden suojan ja sananvapauden toteutumisen kannalta. KKO totesi, että vaikka rikos ei ole siihen syyllistyneen yksityisasia, yksityiselämään sisältyvä oikeus elää rauhassa kuuluu kuitenkin lähtökohtaisesti myös rikoksesta tuomitulle.

KKO:n mukaan rikoksentekijää koskevien tietojen saatavuus internetissä ei johtanut siihen, että tiedot olisivat olleet vapaasti eri tahojen julkaistavissa eri yhteyksissä. Kuvan julkaisemisella ei myöskään voitu katsoa olevan merkitystä aihepiiristä käytävän yleisen keskustelun kannalta. Julkaisun pääpaino oli kohdistunut tekijän henkilöön ja siitä oli puuttunut toimituksellinen sisältö. Erityisesti valokuvan julkaiseminen tällaisessa yhteydessä oli voimakkaasti loukannut tekijän yksityisyyttä.

Lisätiedot: Viestintäpäällikkö Pia Sive, p. 02956 40052, pia.sive(at)oikeus.fi

Tuomio (R2016/319, 10.7.2018, KKO 2018:51), on tilattavissa kirjaamosta, p. 02956 40050, korkein.oikeus(at)oikeus.fi