Korkein oikeus tuomitsi alaikäisen kanssa seksiä harrastaneen ehdottomaan vankeuteen

Julkaistu 26.4.2018

Korkein oikeus (KKO) on korottanut alaikäisen kanssa seksiä harrastaneen miehen vankeusrangaistusta ja määrännyt sen suoritettavaksi ehdottomana vankeutena.

Mies oli ollut sukupuoliyhteydessä noin 13 vuoden 10 kuukauden ikäisen tytön kanssa tietoisena tämän iästä.

Tapahtumat sijoittuivat yksityisasuntoon, mihin toisilleen entuudestaan tuntemattomat mies ja tyttö olivat yhdessä muiden henkilöiden kanssa menneet viettämään aikaa. Tyttö oli illan aikana nauttinut alkoholia ja humaltunut. Yhdyntä, johon tyttöä ei ollut pakotettu, oli tapahtunut asunnon makuuhuoneessa.

Käräjäoikeus oli katsonut miehen syyllistyneen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja tuomitsi miehen 8 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Hovioikeus piti hyväksikäyttörikosta törkeänä ja tuomitsi miehen 1 vuodeksi 4 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. KKO korotti hovioikeuden tuomitseman rangaistuksen 2 vuodeksi ja määräsi vankeuden ehdottomaksi.

Ratkaisussaan KKO totesi, että miehen syyksi luettu menettely oli luonteeltaan sellainen, että sitä voitiin pitää varsin usein toistuvana lapsen seksuaalisen hyväksikäytön muotona. Tilastojen valossa tyypillisintä oli, että tekijänä oli 20 – 25-vuotias mies, uhrina 13 – 14-vuotias tyttö ja seksuaalitekona kertaluontoinen sukupuoliyhteys tai ainakin yhden päivän aikana tapahtuneet sukupuoliyhteydet.

KKO piti miehen syyksi luettua rikosta lapsen kehityksen kannalta hyvin vahingollisena ja vaarallisena. KKO katsoi, ettei miehen tekoon liittynyt rangaistusta lieventäviä eikä sitä ankaroittavia seikkoja ja että miehelle mitatun 2 vuoden vankeusrangaistuksen tuomitseminen ehdollisena edellyttäisi poikkeuksellisen painavia perusteita. Kun tällaisia erityisiä seikkoja ei asiassa ollut, vankeusrangaistus tuomittiin ehdottomana.


Lisätiedot: Esittelijäneuvos Teemu Vanhanen, p. 02956 40151, teemu.vanhanen(at)oikeus.fi

Tuomio (R2016/831, 26.4.2018) on tilattavissa KKO:n kirjaamosta p. 02956 40050, korkein.oikeus(at)oikeus.fi