KKO myönsi osittaisen valitusluvan Alkotaxi-asiassa

Julkaistu 1.2.2018

Korkein oikeus (KKO) on myöntänyt valitusluvan syyttäjälle ja virolaisyrittäjälle alkoholirikosta koskevassa asiassa. Valituslupaa ei myönnetty yrittäjän verorikoksen osalta.

Virolaisyrittäjä myi vuonna 2009 suomalaisille ostajille eri vahvuisia alkoholijuomia www.alkotaxi.eu -internetsivuston kautta, toi niitä Virosta Suomeen ja järjesti niiden kotiinkuljetuksen. Hän laiminlöi valmiste- ja juomapakkausverojen maksamisen eikä hänellä ollut lupaa alkoholijuomien myyntiin Suomessa.

Käräjäoikeus tuomitsi virolaisyrittäjän vuonna 2012 törkeästä veropetoksesta ja alkoholirikoksesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja määräsi hänet suorittamaan valtiolle vahingonkorvauksena noin 28 000 euroa.

Hovioikeus hylkäsi huhtikuussa 2017 syytteen alkoholirikoksesta osittain ja alensi käräjäoikeuden aiemmin määräämää rangaistusta kahdella kuukaudella. Hovioikeus katsoi, ettei Suomen mietoja alkoholijuomia koskeva vähittäismyyntilupajärjestelmä täyttänyt kaikilta osin EU-oikeuden vaatimuksia, minkä vuoksi vastaajaa ei voitu tuomita rangaistukseen mietojen alkoholijuomien maahantuonnista ja kotiinkuljettamisesta suomalaisille ostajille.

Muiden kuin mietojen alkoholijuomien osalta hovioikeus katsoi, ettei EU-oikeus asettanut estettä tuomita yrittäjä rangaistukseen alkoholirikoksesta.


Lisätiedot: esittelijä Tiina-Liisa Autio, puh. 02956 40086, tiina-liisa.autio(at)oikeus.fi.

Korkeimman oikeuden diaarinumero R2017/507.