KKO:lta tuomio Tapanilan raiskausjutussa: Yhden tekijän rangaistusta alennettiin ja kahden rangaistuksia ei muutettu

Julkaistu 12.10.2017

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut Tapanilan juna-aseman läheisyydessä maaliskuussa 2015 tehdystä raiskauksesta yhden tekijän ehdottomaan ja kaksi tekijää ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Mies, joka oli tekohetkellä 18-vuotias, tuomittiin törkeän raiskauksen sijaan raiskauksesta 2 vuoden 2 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Hovioikeus oli aiemmin katsonut kolmen tekijän syyllistyneen törkeään raiskaukseen.

Rangaistus lyheni hovioikeuden tuomitsemasta kahdella kuukaudella. Kahden tekohetkellä alaikäisen miehen kohdalta rikos oli ainoastaan rangaistuksen määräämisen osalta KKO:n arvioitavana. Heidän osaltaan hovioikeuden tuomitsemia 1 vuoden 9 kuukauden ehdollisia vankeusrangaistuksia ei muutettu. KKO:ssa äänestettiin rangaistuksen määräämisestä. Kaksi jäsentä olisi tuominnut tekijät ankarampiin rangaistuksiin ja yksi jäsen olisi tuominnut 18-vuotiaan lievempään rangaistukseen.

KKO totesi ratkaisussaan, että seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkauksen vakavuutta tulee arvioida kokonaisuutena eikä tässä tapauksessa sormin tehtyä raiskausta voitu sinällään pitää vähemmän vakavana tekona kuin sukupuolielimellä tehtyä raiskausta. KKO katsoi, että varsinkin asianomistajalle tekotavan pelottavuudesta aiheutunut henkinen kärsimys huomioon ottaen teosta tuli lähtökohtaisesti tuomita ankarampi rangaistus kuin raiskauksesta keskimäärin tuomitaan.

Alaikäisten vastaajien rangaistukset tuomittiin lievennetyltä asteikolta ja nuori ikä otettiin huomioon myös 18 vuotta täyttäneen tekijän rangaistuksessa. KKO otti lisäksi julkisuuden merkityksen rangaistusta määrättäessä huomioon, koska vastaajille oli aiheutunut poikkeuksellisen haitallisia seurauksia siten, että heidän koulunkäyntinsä oli keskeytynyt ja alaikäiset tekijät oli kiireellisten lastensuojelutoimien kohteena sijoitettu lastensuojelulaitokseen.

Asiassa oli kysymys tilanteesta, jossa viiden nuoren miehen ryhmä oli vuoden 2015 maaliskuussa lähtenyt seuraamaan junasta poistunutta nuorta naista Tapanilassa. Tekijät olivat pysäyttäneet naisen lähellä hänen kotiaan ja estäneet hänen liikkumisensa. Tällöin yksi tekijöistä oli työntänyt sormensa naisen sukupuolielimeen ja toinen samanaikaisesti hänen peräaukkoonsa kolmannen tekijän pitäessä hänestä kiinni. Kaksi muuta oli seurannut tapahtumaa läheltä osallistumatta itse tekoon.


Lisätiedot: Esittelijä Minna Heikinsalmi, p. 02956 40073, minna.heikinsalmi(at)oikeus.fi

Julkinen versio tuomiosta (12.10.2017, dnro R2016/495) on tilattavissa kirjaamosta, p. 02956 40050 tai korkein.oikeus@oikeus.fi