KKO myönsi valitusluvan Tapanilan raiskausta koskevassa asiassa

Julkaistu 30.6.2016

Korkein oikeus (KKO) on myöntänyt syyttäjälle ja yhdelle vastaajista valitusluvan ns. Tapanilan raiskausta koskevassa asiassa. Syyttäjä ja kaksi vastaajaa hakivat valituslupaa hovioikeuden viime huhtikuussa antamaan tuomioon, jolla kolme nuorta miestä tuomittiin törkeästä raiskauksesta.

Viiden nuoren miehen ryhmä oli viime vuoden maaliskuussa Tapanilassa lähtenyt seuraamaan junasta poistunutta nuorta naista. Nainen raiskattiin hänen ollessa matkalla kotiinsa siten, että naisesta oli pidetty kiinni ja kaksi miehistä oli tunkeutunut sormin naisen sukupuolielimeen ja peräaukkoon. Käräjäoikeus katsoi kolmen miehen syyllistyneen raiskaukseen ja hylkäsi syytteen kahden muun osalta.

Hovioikeus korotti miesten tuomioita. Se katsoi miesten syyllistyneen raiskauksen sijasta törkeään raiskaukseen. Kaksi tekohetkellä alaikäistä tuomittiin vuoden ja yhdeksän kuukauden mittaisiin ehdollisiin vankeusrangaistukseen. Miehistä tekohetkellä täysi-ikäinen sai kahden vuoden ja neljän kuukauden pituisen ehdottoman vankeusrangaistuksen. Hänelle myönnettiin syyttäjän ohella valituslupa asiassa.

Lisätiedot:
Esittelijä Minna Heikinsalmi, p. 02956 40073, etunimi.sukunimi(at)oikeus.fi (30.7.)
Esittelijä Teemu Vanhanen, p. 02956 40151, etunimi.sukunimi(at)oikeus.fi (1.-8.7.)

Asian diaarinumero KKO:ssa: R2016/495.