KKO:lta ensimmäiset tuomiot nettikeskustelujen avulla lapsia hyväksikäyttäneille

Julkaistu 4.7.2017

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut kaksi helsinkiläistä ja yhden itäsuomalaisen miehen ehdottomiin vankeusrangaistuksiin törkeistä lapseen kohdistuneista seksuaalisista hyväksikäytöistä. Kukin miehistä oli solminut tuttavuuksia samaan, tekohetkillä 14-15-vuotiaaseen tyttöön eräällä netin keskustelupalstalla. Tutustumisten tarkoituksena oli päästä tytön kanssa sukupuoliyhteyteen. Miehet olivat toimineet erikseen.

Nettikeskusteluissa miehet olivat sopineet tytön kanssa tapaamisia. Tapaamispaikoiksi oli sovittu joko tytön kotipaikkakunta tai Helsinki. Tapaamisten yhteydessä kukin miehistä oli sukupuoliyhteydessä tytön kanssa joko miehen asunnolla tai autossa.

Tapaamisten lisäksi miehet olivat keskustelleet 3-7 muun 12-15-vuotiaan tytön kanssa netin keskustelupalstalla. Keskustelut olivat olleet seksuaalisväritteisiä, ja kaksi miehistä oli käyttänyt myös itsestään eri tyyppisiä valeprofiileita valehdellen muun muassa ikänsä tai sukupuolensa. Tekohetkillä miehet olivat iältään 23-24-, 32-33- ja 43-vuotiaita.

KKO katsoi sukupuoliyhteyksiä sisältäneet hyväksikäyttörikokset törkeiksi ja tuomitsi miehet 2 vuoden 2 kuukauden – 2 vuoden 8 kuukauden mittaisiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. KKO:n ratkaisu syntyi äänestyksen tuloksena. Hovioikeus oli tuominnut miehet aiemmin 1 vuoden ja 6 kuukauden – 1 vuoden ja 11 kuukauden mittaisiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä määrittelemättä tekomuotoa törkeäksi. Hovioikeuden tuomiosta KKO:een valittivat syyttäjä ja yksi miehistä.

KKO tuomitsi samalla toisessa rikosasiassa pohjoispohjanmaalaisen, usealla eri valeprofiililla netissä esiintyneen miehen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä yhden vuoden yhden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tekohetkillä 34-38-vuotias mies oli käynyt seksuaalisväritteisiä keskusteluja netissä lähes kahdenkymmenen iältään 10-15-vuotiaiden tyttöjen kanssa yrittämättä tavata heitä. Muutamassa tapauksessa mies oli lisäksi keskustellut verkkokameran välityksellä tyttöjen kanssa ja ottanut heistä tällöin paljastavia kuvia tai saanut niitä. Mies oli myös levittänyt lapsipornografisia kuvia.

Kyseessä ovat ensimmäiset ennakkopäätökset, joissa KKO on arvioinut etäyhteyden avulla lapsen seksuaalisiin hyväksikäyttöihin syyllistyneille tekijöille tuomittavia rangaistuksia.


Lisätiedot: Vanhempi oikeussihteeri Teemu Vanhanen, p. 02956 40151, teemu.vanhanen(at)oikeus.fi

Julkiset versiot tuomioista (R2014/1063 ja R2015/192, 3.7.2017) ovat tilattavissa kirjaamosta, p. 02956 40050 tai korkein.oikeus@oikeus.fi.