Karhun ampuneille sakkorangaistukset ja metsästyskieltoa

Julkaistu 22.12.2016

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut kahdelle pirkanmaalaiselle miehelle metsästysrikoksesta kummallekin 60 päiväsakkoa ja kahden vuoden metsästyskiellot. Miehet olivat ampuneet karhun talvipesälleen Orivedellä tammikuussa 2013.

Miehet olivat olleet metsästämässä, jolloin toisen koira oli haukkunut maastossa löytämäänsä ojanpenkassa ollutta aukkoa. Haukunta oli tallentunut koiran kaulapannassa olleelle videokameralle. Tallenne oli katsottu myöhemmin ja siitä oli keskusteltu. Tapahtumapäivänä miehet olivat päättäneet mennä katsomaan, mitä koira oli haukkunut. Kun miehet koirineen olivat saapuneet pesälle, karhu oli herännyt ja hyökännyt pesästä. Miehet olivat ampuneet karhun.

Syytteen mukaan miesten tarkoitus oli ampua karhu siten, että teko vaikuttaisi pakkotilassa tehdyltä. He olivat syyttäjän mukaan vähintään ottaneet tietoisen kielletyn riskin siitä, että kyseessä oli karhun talvipesä, mistä eläin häirittynä hyökkäsi, jolloin se oli pakko ampua, sekä suhtautuneet tähän mahdollisuuteen hyväksyvästi. KKO katsoi, että miehet olivat ampuneet karhun tahallaan, mutta tehneet sen pakkotilassa. Miehet syyllistyivät kuitenkin siihen, että he eivät noudattaneet metsästäjiltä vaadittavaa huolellisuutta, jota olosuhteet olivat heiltä edellyttäneet. Huolellisuuden laiminlyöminen johti metsästysrikoksen täyttymiseen.

- Tilanteessa, jossa metsästyksen kohde jää epäselväksi ja varteen otettava mahdollisuus jää sille, että kohteena voi olla rauhoitettu eläin pesällään, metsästäjiltä vaadittava korostunut huolellisuusvelvollisuus olisi edellyttänyt pidättäytymistä enemmiltä metsästystoimilta, kunnes on varmistuttu siitä, etteivät metsästystoimet kohdistu rauhoitettuun eläimeen, toteaa KKO.

Turun hovioikeus oli hylännyt miehiä koskevan syytteen ja kumonnut käräjäoikeuden tuomion. Käräjäoikeus oli aikaisemmin tuominnut kummallekin miehelle metsästysrikoksesta 30 päiväsakkoa ja vuoden pituiset metsästyskiellot.

Lisätiedot: Esittelijä Kaisa Kuparinen, p. 02956 40028, kaisa.kuparinen(at)oikeus.fi

Tuomio (22.12.2016, dnro R2015/55) on tilattavissa kirjaamosta, p. 02956 40050, korkein.oikeus(at)oikeus.fi